AQ components Mjällom satsar på AntonAnton Sundström på Ådalsskolans Industriprogram ska i vår gå en spetsutbildning i robotsvetsning bekostad av sitt lärlingsföretag AQ Components Mjällom. Han blir den förste eleven på skolan som får denna förmån.

Mjällomföretagets industrirobot svetsar ett maskinfäste till en grävmaskin på två timmar. Ett arbete som tar en dag för en anställd.
Men en maskin kan inte tänka, en människa måste ge den instruktioner.Snart ska 18-årige Anton få programmera den 2,5 miljoner kronor dyra industriroboten. Men först väntar under våren fem intensiva dagars svetsrobotutbildning i Göteborg. Med resa, uppehälle och annat satsar AQ Components runt 40 000-50 000 kronor på sin lärlingsanställde.

—  Det känns bra, nästan overkligt att de väljer mig. Jag trivs mycket bra med företaget och kollegorna. Det är många med stor erfarenhet som hjälper mig och jag har fått en riktigt bra start i vuxenvärlden, berättar Anton Sundström.
P-G Öberg, lärare vid Industriprogrammet, fyller i:
— Detta är unikt. Aldrig förr har vi haft en elev som under skoltid vidareutbildats vid ett företag. Men han har visat rätt attityd på arbetsplatsen och det är sådant som alla företag efterfrågar.
Anton har bara drygt två månader kvar till studenten. De två senaste åren har han tillbringat tre dagar i veckan som lärlingsanställd på AQ Components. Genom denna arbetsplatsförlagda utbildning har han förutom nya kunskaper även fått lön.

Det stämde tidigt väl mellan Anton, företagsledning och arbetskamrater.
—  Han har visat framfötterna och haft drivet att vilja utvecklas, berättar Christian Welander, produktionschef på AQ Components.

Vid sidan av lärlingsutbildningen har Anton också tagit många chanser till extrajobb på lov och helger. Efter studenten väntar en fast anställning vid företaget.
AQ Components vd Peter Wallberg ser fram emot att få knyta Anton till företaget.

—  I dag har vi bara en anställd som kan programmera roboten. Är den personen borta blir det stopp i produktionen. Vi behöver minst två personer inom varje tillverkningsprocess.
Det kan senare bli aktuellt med vidareutbildningar för Anton. Han kommer även att utbildas internt inom företaget.
P-G Öberg framhåller det goda samarbetet mellan skola och näringsliv för att skapa arbetstillfällen åt unga.

—  Från skolan är vi tacksamma då företag som AC Components och Nordhydraulic skött detta exemplariskt.

Fakta AQ Components Mjällom
Ingår i affärsområdet Sheet metal processing inom AQ Group, en världsomspännande företagsgrupp med en omsättning på cirka 5 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Västerås. AQ Components Mjällom bildades 2016 efter ett köp av enheterna plåt och kablage från Gerdins.